Od King’s Landinga do McMafije: Zašto globalne TV i filmske produkcije biraju region

20.09.2019., Rovinj  Predavanje Od King s Kandinga do McMafije: Zasto globalne TV i filmske produkcije biraju region. Christopher Peter Marcich     Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Globalne produkcije biraju regiju, ovo je godina čuda za filmsku industriju u Hrvatskoj

 Ova godina bi se mogla nazvati godinom čuda za filmsku industriju u Hrvatskoj, poručio je Christopher Peter Marcich iz HAVC-a s panela “Od King’s Landinga do McMafije: Zašto globalne TV i filmske produkcije biraju region”.  

“Posljednjih smo deset godina prolazili kroz različite faze. Trenutno smo u usponu i situacija je sve bolja. Postoji konsenzus u branši, imamo dobru podršku ministarstva kulture i nailazimo na pametno razumijevanje u ministarstvu financija. Imamo program poticaja preko kojega se puno snima u Hrvatskoj. No, ono što sljedeće moramo napraviti je pokrenuti program treniranja zaposlenika za rad u filmskoj industriji i otvoriti atraktivna, konkurentna i isplativa radna mjesta”, dodaje.

Programi poticaja i povrata novca za domaće filmske projekte podigli su cijelu regionalnu produkciju i iznimno su važni, kaže Anđelka Vlaisavljević direktorica tvrtke Work in progress, jer su prije takvog iskoraka za kreativne industrije snimali tek dva filma godišnje.

“Danas je Srbija prebukirana, suočavamo se s nedostatkom filmskih radnika. Ranije smo imali problem što smo morali biti jeftiniji od susjednih zemalja, ali 2016. smo konačno dobili okvir u kojem je lakše raditi i došli do 7,8 projekata godišnje”, poručila je.

 “Srbija je zanimljiva lokacija za snimanje različitog sadržaja zbog velikog broja filmskih studija, zanimljive arhitekture i lokacija”, komentirala je Milica Božanić iz Srpske filmske asocijacije. “Dodatni prostor za rast nudi područje postprodukcije u kojoj se danas spajaju gaming i IT. Prije deset godina budžet za film bio je milijun eura, danas je 18 milijuna eura. Potencijal filmskog turizma je vrlo velik, ovo su važni počeci”, zaključuje.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
HR
EN HR