MARK IZDRŽI! KAKO ĆE ZUCKERBERG & FRIENDS PREŽIVJETI GLOBALNI TECHLASH?

21.09.2019., Rovinj -    Predavanje MARK, IZDRZI! KAKO CE ZUCKERBERG&FRIENDS PREZIVJETI GLOBALNI TECHLASH?  Marko Rakar, Boris Trupcevic, Marijan Jurenec Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Okomili su se na Facebook&friends jer su postali opasnost za politički establišment

Tek zadnjih šest mjeseci Facebook je odlučio surađivati s regulatorima, zbog njihovih prijetnji, no isključivo zato što žele onemogućiti drugima da se probiju na poziciju na kojoj su oni sada, kazao je Marko Rakar (MRAK services) na panelu “Mark, izdrži! Kako će Zuckerberg&friends preživjeti globalni techlash?”.

U raspravi su sudjelovali i Boris Trupčević  (Styria Media International), Vladimir Pavlić (Facebook konzultant) i Marijan Jurenec (I.R.V.).

Rakar je dodao i kako je došlo do neravnopravne situacije za medije jer je i Facebook izdavač, no na njega se ne odnose ista pravila i zakoni koje moraju poštivati tradicionalni mediji.

“Velike kazne kojima se prijeti Facebooku i ostalim tehnološkim divovima, neće riješiti problem. Da su bili regulirani kako su trebali biti, do ovoga ne bi ni došlo. Svi moraju imati jednaku poziciju na tržištu”, kazao je Rakar. Trupčević se nadovezao kazavši kako je content i dalje kralj, kako za tradicionalne medije, tako i za platforme.

“Bez obzira je li content user generated ili je plasiran od strane medija, on je razlog zašto smo na tim platformama. Što bi Google pretraživao, a Facebook i YouTube distribuirali kad ne bi bilo contenta? U širem kontekstu je problem kvalitetan sadržaj koji obrađuje važne procese u društvu. Mislim da će tradicionalni mediji koji proizvode kvalitetan sadržaj preživjeti, za svoju kuću sam siguran da hoće. Zapravo, suština kompanija o kojima govorimo je da budu generator za oglašavanje i da ekslopatiraju podatke koje korisnici ostavljaju i to je svrha njihovog postojanja. Oni content ne proizvode i odriču se odgovornosti za sve što se na platformi događa”, kazao je.

Dodao je i da će na kraju iz techlasha kao pobjednik izaći Kina jer ima sve što imamo i mi, osim problema, jer kod njih regulacija postoji otpočetka.

Upravo na kartu Kine, s kojom SAD konstantno vodi trgovinski rat, igra i Zuckerberg tvrdeći da njegovu firmu ne bi trebalo rastaviti na manje, jer će u tom slučaju Kina preuzeti prevlast, smatra Jurenec.

Pavlić pak smatra da Facebook svojim korisnicima nudi informacije koje su im relevantne i da zbog toga, unatoč svim skandalima, baza korisnika ne opada ni na regionalnoj ni globalnoj razini.

O raspletu situacije s Facebookom svi se slažu da je ovo tek početak, no situacija je prekompleksna jer uključuje sigurnost, tehnologiju, medije…što regulatorima otežava posao.

“Suština techlasha je moć. Kompanije o kojima pričamo imaju moć koju je teško kvantificirati s obzirom na količinu podataka na kojoj sjede i postali su opasnost za politički establišment”, zaključio je Trupčević.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
HR
EN HR